Gostovanje L’Orchestre Harmonie de Thoiry iz Francuske u Imotskom

Multi-dimenzionalni projekt  pod nazivom „Preko glazbe do svemira“

Na poziv Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski u Imotskom će od 26. – 29. 10. 2018. pod vodstvom svoje predsjednice ChiareMariotti gostovati puhački orkestar grada Thoiry iz Francuske. U subotu 27.10.2018. s početkom u 20 sati odsvirati će koncert u gradskoj kino dvorani u Imotskom. Dirigent je maestro Denis Tournebize. Na tom koncertu će im u zadnjem dijelu pridružiti i domaćini HPO Gradska glazba Imotski, tako da ćemo imati prigodu poslušati nekoliko skladbi u izvedbi preko stotinu glazbenika. Na kraju koncerta ćemo odsvirati „Odu radosti“, himnu Europske unije, kao znak prijateljstva Francuske i Hrvatske. Zanimljiv podatak je da u francuskom orkestru svira i desetak profesora-znanstvenika članova i djelatnika u čuvenom institutu CERN u obližnjoj Ženevi u Švicarskoj, tako da će 26. i 27. 10. 2018 od 10 – 20h u atriju srednjoškolskog centra u Imotskom biti priređena izložba, za sve zainteresirane, pod nazivom „Postanak i evolucija svemira“.
Također, 27.10. 2018 od 9 – 12.30h biti će predavanje i radionica za učenike i profesore pod nazivom „Otkriće Higgsovogbozona“ (takozvana „Božja čestica“) a predavači će biti profesori sa CERN-a. Gosti iz Francuske će osim Imotskog posjetiti Mostar, Međugorje i Split.Ovaj multi-dimenzionalni projekt pod nazivom „Preko glazbe do svemira“ pokrenut je prije godinu dana posredstvom prof. dr. Ivice Puljka fizičara, i profesora na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, inače redovitog člana CMS kolaboracije u institutu CERN i Ivana Glibote Crnog, ravnatelja glazbene škole Dr. fra Ivan Glibotić u Imotskom i dirigenta HPO Gradske glazbe Imotski.
HPO Gradska glazba Imotski uzvratiti će posjet te će gostovati u Francuskoj krajem ožujka 2019. godine. Tijekom tog gostovanja ćemo održati koncert u Thoiryu, te posjetiti CERN. Pokrovitelji ovog značajnog projekta su Grad Imotski, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo kulture RH.

Translate »