O nama

HPO-GRADSKA-GLAZBA-IMOTSKI-PETI-PUTA-NAJBOLJI1

Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski po zapisima osnovana je 1870. godine. Kroz svoju bogatu povijest, oduvijek je to bio dobar gradski orkestar, uveličavajući sve svečane, vesele, a i tužne trenutke, ponajviše u svom kraju. Od 1995.g. kada na mjesto kapelnika/dirigenta dolazi prof. Ivan Glibota, uz podršku Upravnog odbora Glazbe i predsjednika Marka Brečića, ustrajnim radom stvarane su i promovirane nove generacije mladih Imoćana. Već 15 –ak godina je najbolji puhački orkestar u Hrvatskoj. Često surađuju sa Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu, gdje su i ove godine sudjelovali u izvedbi opere AIDA G.Verdija. Citiramo izjave dvojice velikih hrvatskih dirigenata:
“HPO Gradska glazba imotski je prvi simfonijski amaterski puhački orkestar u Hrvatskoj” (maestro Mladen Tarbuk, Novi Vinodolski 2010.)
“Ovo je bila moja 47. Aida na Peristilu. Zahvaljujući Vama (HPO Gradskoj glazbi Imotski) i Vašem radu te ozbiljnosti, disciplini i kvaliteti glazbenika bila je ovo najbolja scenska glazba koja se mogla čuti svih ovih godina” .
(maestro Nikša Bareza, Split 2014.)

Njeguju se sve vrste muziciranja koje su u domenu rada puhačkog orkestra (koncerti, promenade, protokoli, fešte, pogrebi…) Gostovali su po cijeloj Hrvatskoj, zatim u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Luxembourgu, Slovačkoj, Italiji… Orkestar danas broji oko 100 članova, od čega je 70-ak aktivnih glazbenika različitih uzrasta od 12 – 70 godina. Pretežno su to mladi momci i djevojke.

SONY DSC

HPO Gradska glazba Imotski osvojila je
• Na Državnim natjecanjima puhačkih orkestara:
1996. brončanu plaketu,
1998. zlatnu plaketu
2002. i 2004.g. srebrnu plaketu,
2000. 2006. 2009. 2010. i 2013. g. prvo mjesto i zlatnu plaketu
• Na Međunarodnim natjecanjima
1999. u Poljskoj 4. mjesto
2007.g. u Italiji osvajaju brončanu, a u Sloveniji, srebrnu plaketu.
2010. g. na Međunarodnom natjecanju u Italiji (Riva del Garda) osvajaju
srebrnu plaketu
Sloveniji, prvo europsko zlato, te specijalnu nagradu natjecanja, za najbolju izvedbu obvezne slovenske skladbe.
Snimili su dva CD-a, pod nazivom „Glazba s Modrog Jezera“
(u pripremi je i treći).

OMOT CD2   OMOT CD NASLOV

Budući kao država pripadamo srednjeeuropskom kulturnom miljeu, poznato je da su amaterski puhački orkestri nezaobilazan i bitan segment tog miljea, kako u odgoju i razvoju mladih glazbenika, tako i u kulturnoj promidžbi naših gradova, odnosno Države. Važno je poticati i pomagati ovakve udruge, koja poput naše okuplja veliki broj (101) mladih ljudi, a pogotovo one, koje već godinama, ustrajno, kvalitetno rade i imaju vrhunske rezultate, kao što to imamo mi. Kako naša regija, pogotovo Imotski kraj, gospodarski puno zaostaje za ostalom Hrvatskom, ne možemo računati na pomoć jakih sponzora i donatora, pa nam je mogućnost djelovanja bitno umanjena. Ovakvi projekti su nužni, jer u Hrvatskoj je simfonijska orkestralna puhačka glazba na vrlo niskim granama, osim rijetkih iznimki poput našeg orkestra, pa ovo nije samo promotivni nego i edukacijski projekt. Mi svake godine najmanje jedan put po Europi predstavljamo našu Državu, bilo da su Međunarodna natjecanja ili Smotre. Kada znamo da u našem orkestru uz nekolicinu starijih glazbenika, svira 40-ak srednjoškolaca, onda, rečenica “kulturološki fenomen iz Imotskoga” prof. Mladena Tarbuka napisana u izvješću (u prilogu) sa 24.Susreta puhačkih orkestara održanog u Novom Vinodolskom 5. i 6.lipnja 2010., ima uporište “kamena živca” Dakle, iz napisanog i doživljenog, vidljivo je da naš orkestar već 15 godina stalno napreduje, a odgovorno tvrdimo: “Ovo nije sve. Možemo i hoćemo još bolje”.

HPO-GRADSKA-GLAZBA-IMOTSKI-RADOST-NAKON-OSVAJANJA-PRVOG-MJESTA1

Translate »